Przyrządzone i gotowe mięso podane na czarnym, dużym talerzu

Najlepsze sposoby na przyrządzenie mięsa

Jesteś fanem mięsa? Musisz zatem wiedzieć, że wybrana metoda jego przyrządzania będzie miała ogromny wpływ na efekt końcowy! O czym należy pamiętać bez względu na wybór sposobu? Przede wszystkim o dokładnym umyciu mięsa i jego odpowiednim przyprawieniu.

Jakimi sposobami można przygotować mięso?

Sposobów na przyrządzenie mięsa jest bardzo wiele i każdy z nich bezpośrednio wpływa na jego walory smakowe. Wśród najpopularniejszych metod znajdują się:

  • smażenie – polega na przygotowaniu mięsa na tłuszczu o wysokiej temperaturze,
  • pieczenie – przyrządzając mięso w piekarniku jego temperatura powinna początkowo wynosić od 220 do 250 stopni Celsjusza, a wraz z upływem czasu należy ją zmniejszyć do poziomu 150-200. Podczas pieczenia bardzo często wykorzystuje się specjalne folie,
  • marynowanie – polega na przetrzymaniu mięsa w specjalnej marynacie, w skład której wchodzą: ocet, wino, olej, masło lub kwaśne mleko, a także różne przyprawy,
  • gotowanie – w tym przypadku mięso można gotować zarówno w wodze, jak i na wywarze (np. rosole). Ważne, aby temperatura wynosiła od 85 do 95 stopni Celsjusza,
  • duszenie – polega na obsmażaniu przyprawionego lub zamarynowanego mięsa z każdej strony na gorącym tłuszczu, podlaniu go wodą i przykryciu pod pokrywką,
  • grillowanie – metoda, dzięki której mięso zachowuje swój naturalny aromat i smak. Dzięki wykorzystaniu wysokiej temperatury (nawet do 350 stopni Celsjusza) z mięsa nie wyciekają soki.

Przepisy na pyszne dania mięsne

Przebrnęliśmy przez odrobinę teorii, a więc teraz czas na praktykę. Mamy dla Was cztery smakowite przepisy na przyrządzenie mięsa. Postawiliśmy na pieczenie i grillowanie. Oto nasze propozycje:

A więc jak, pieczone czy grillowane mięso? Na co stawiacie? Życzymy smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.